Halloween ή αλλιώς All Hallows’ Eve, όπως είναι γνωστή η 31η Οκτώβρη, η βραδιά δηλαδή πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων (1 Νοέμβρη). Οι Άγιοι Πάντες γιορτάζονταν αρχικά στις 14 Μαΐου, αλλά ο Πάπας Γρηγόριος 4ος μετακίνησε τη γιορτή κι έτσι πλέον γιορτάζονται 1 Νοέμβρη. Λέγεται ότι η μετακίνηση της γιορτής πραγματοποιήθηκε επειδή η πόλη της Ρώμης δε μπορούσε να στεγάσει τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι επιλέγοντας μια ημερομηνία μέσα στο χειμώνα συνεπαγόταν απευθείας και λιγότερο κόσμο.
Kάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, οι ρίζες της γιορτής του Halloween βρίσκονται σε κέλτικες παραδόσεις, και συγκεκριμένα στους εορτασμούς του Samhain, που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού». Οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Η παράδοση,λοιπόν, λέει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», με πνεύματα και νεκρούς. Έτσι οι άνθρωποι συνήθιζαν να ντύνονται κάτι τρομακτικό έτσι ώστε να μην τους βρουν πνεύματα που πιθανόν να τους αναζητούσαν για να πάρουν εκδίκηση για κάτι που τους είχαν κάνει όντας ακόμη εν ζωή.
Τα χρώματα του Halloween δεν είναι τυχαία το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά ενώ το μαύρο τον θάνατο, και σε ευρύτερο πλαίσιο, τον «άλλο κόσμο».
Γνωστή συνήθεια των παιδιών την ημέρα αυτή είναι να πηγαίνουν απο σπίτι σε σπίτι χτυπώντας την πόρτα και ρωτώντας: trick or treat? Αν λοιπόν ο σπιτονοικοκύρης δεν τους προσφέρει κέρασμα, αναμένεται να βιώσει κάποια φάρσα ή κάποια σκανταλιά.Βέβαια, τέτοια μέρα τα παιδιά παίζουν και διάφορα παιχνίδια όπως το apple bobbing και donuts from a string. Τα παιχνίδια αυτά έπαιξαν κι οι μικροί μαθητές του ΆΞΙΟΝ, στα πλαίσια του μαθήματος των αγγλικών, καθώς η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας προαπαιτεί την εκμάθηση της κουλτούραs, των ηθών και των εθίμων του λαού που τημιλαέι. Οι μαθητές το διασκέδασαν και είδαν μια διαφορετική, πιο διασκεδαστική πλευρά του μαθήματος των Αγγλικών.
H ΔΑΣΚΑΛΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ
ΣΕΧΛΙΔΟΥ ΖΩΗ