Όπως και κάθε χρόνο σήμερα στο ΑΞΙΟΝ οι μαθητές της Α’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού τρύγησαν τα αμπέλια του σχολείου μας! Ήρθαν σε επαφή με τα σταφύλια και έμαθαν για τη διαδικασία και τα στάδια παραγωγής του κρασιού. Άλλωστε ποιος θα ‘ταν καλύτερος τρόπος να διδάξεις τοπική ιστορία από το να ασχοληθείς με ένα προϊόν βαθιά ριζωμένο στις παραδόσεις και την ιστορία της Ελλάδας. Οι μεγάλες τάξεις μπόρεσαν να το συνδυάσουν και με τη βυζαντινή αλλά και τη νεότερη ελληνική ιστορία.
Οι μαθητές μας ενθουσιασμένοι αφού ολοκλήρωσαν τη συγκομιδή των σταφυλιών, τα μετέφεραν στο εστιατόριο του σχολείου, όπου διαχώρισαν τις ρώγες και παρήγαγαν από αυτά χυμό, τα σάκχαρα του οποίου στις επόμενες μέρες θα αντιδρούν με τους ζυμομύκητες (που υπάρχουν στις φλούδες) και θα μετατραπεί σε αλκοόλ! Τόσο εύκολα, τόσο απλά, τόσο οικολογικά! Τις επόμενες εβδομάδες οι ομάδες θα ξανασυναντηθούν, για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη αυτής τους της προσπάθειας!
«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.» –Οδυσσέας Ελύτης
Επιμελεια: Ο δάσκαλος της ΣΤ’ τάξης, Ραφαήλ Ευθυμιάδης