Β Δημοτικού - 4 Μαΐου 2023
Τι κάναμε σήμερα στην τάξη:
Γλώσσα
- Γράψαμε γνωστή κι άγνωστη ορθογραφία.
- Κάναμε εξάσκηση στην ανάγνωση.
- Έλεγχος των ασκήσεων που είχαμε για το σπίτι.
Βιβλίο Μαθητή (Β.Μ.)
- σελ. 62
- Αντιγραφή:
-Τη γραβάτα τη φοράει η γουρούνα, μπαμπάκο.
– Βρε, εγώ δεν έχω πει πως μόνο στα γενέθλιά της να φορά τη γραβάτα η γουρούνα;
Corpus: Eπαναληπτικές Ασκήσεις στην Γλώσσα
- σελ. 35, ασκ.2
- σελ. 41
- σελ. 42
Μαθηματικά
Βιβλίο Μαθητή (Β.Μ.)
- σελ. 145, ασκ. 6,7
- σελ. 146, ασκ. 1,2
Αγγλικά
Αctivity Book p. 69-71
Τι έχω να διαβάσω για την επόμενη μέρα:
Γλώσσα
Βιβλίο Μαθητή (Β.Μ.)
- Ανάγνωση: σελ.62
- Ορθογραφία:
-Τη γραβάτα τη φοράει η γουρούνα, μπαμπάκο.
– Βρε, εγώ δεν έχω πει πως μόνο στα γενέθλιά της να φορά τη γραβάτα η γουρούνα;
- Να κλίνω το επίθετο “ο ξύλινος” σε Ενικό και Πληθυντικό αριθμό και στα τρία γένη.
Μαθηματικά
Βιβλίο Μαθητή
- σελ. 147, ασκ. 3,4,5
- Μαθαίνω το κίτρινο πλαίσιο ” Μαθαίνω” και στις δύο σελίδες πολύ καλά!!!
Αγγλικά
copy & dictation Companion p. 34
9.2
9.3
9.4
9.5
9.6
9.7
9.10
Nα γίνουν τα φυλλάδια που δόθηκαν.
Παρατηρήσεις
- Μοιράστηκαν οι υπεύθυνες δηλώσεις για την εκδρομή στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, στις 08/05/2023.
Το κόστος είναι 5€.
Παρακαλώ μέχρι ΑΥΡΙΟ να τις έχετε επιστρέψει υπογεγραμμένες.
- Μοιράστηκε το επαναληπτικό διαγώνισμα της Γλώσσας και των Μαθηματικών.
Παρακαλώ μέχρι την Παρασκευή να τα έχετε επιστρέψει υπογεγραμμένα από τον γονέα.
- Για το μάθημα γυμναστικής: Καθημερινά οι μαθητές να φορούν αντηλιακό, να έχουν το καπέλο τους, μία αλλαξιά και αρκετό νερό.
-
Tην Τετάρτη 10/5 στις 12μ.μ. θα σας περιμένουμε στο ”Τσάι στην Αγγλία” που θα πραγματοποιηθεί από τους μαθητές όλων των τάξεων. ( Όποιοι επιθυμούν μπορούν να φέρουν για την γιορτή αγγλικά γλυκά ”Scones” ή μπισκότα της επιλογής σας. Συνταγή για όποιον επιθυμεί να τα κάνει μόνος του Scones,
1 συνταγή
Υλικά
4 κούπες (540 γρ) φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 κούπα (250 ml) κρέμα γάλακτος
1 κούπα (250 ml) λεμονάδα με ανθρακικό
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτεις τη φαρίνα, την κρέμα γάλακτος και την λεμονάδα με ανθρακικό (εγώ εδώ πρόσθεσα κι ένα κ.γλ. αλάτι) και ανακατεύεις το μείγμα με το χέρι σου.
- Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη την αφαιρείς από το μπολ και συνεχίζεις να την δουλεύεις πάνω στον πάγκο της κουζίνας σου στον οποίο έχεις ρίξει 1-2 κ. σ. αλεύρι.
Προσοχή: Ζυμώνεις για 1 -2 λεπτά, όχι περισσότερο. Η ζύμη θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. - Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγεις τη ζύμη σε ένα φύλλο πάχους 2 -2,5 εκατοστών και ξεκινάς να κόβεις με κουπ πατ.
Προσοχή: Κόβεις με το κουπ πατ με μία κίνηση και δίχως να το στρίψεις. - Τοποθετείς τα κομμένα σκονς στο ρηχό ταψί του φούρνου, στο οποίο έχεις στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προσοχή: Μην πιάσεις τα σκονς από τα πλαϊνά του για να τα μεταφέρεις στο ταψί. Είναι προτιμότερο να τα μεταφέρεις πάνω σε μια σπάτουλα και να τα βάλεις στο ταψί. - Αλείφεις απαλά την επιφάνεια τους είτε με γάλα ή με κρόκο αυγού και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά μέχρι τα σκονς να αποκτήσουν
ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
2 συνταγή
-
Υλικά
Τεμάχια: 12-14
-
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα scones του Μπάκιγχαμ, αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το βούτυρο και την ζάχαρη σε ένα μπολ, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα ψιχουλιαστό.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε ελαφρά δύο από τα αβγά και το βουτυρόγαλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα του αλευριού.
- Αν θέλουμε, προσθέτουμε την σταφίδα και ανακατεύουμε ούτως ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.
- Αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη, σε φύλλο χοντρό, πάχους 2,5 εκ.
- Την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την κόβουμε στο επιθυμητό σχήμα με στρογγυλά κουπ πατ.
- Βάζουμε τα scones στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά.
- Βγάζουμε τα scones από το ψυγείο. Χτυπάμε το τρίτο αυγό ελαφρά και αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια των scones.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, σε απόσταση για να μην κολλήσουν, και τα ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε τα scones να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε με μαρμελάδα και κρέμα.
-