25410 81130 / Ξάνθη / Επικοινωνία
4  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  1919, το ΑΞΙΟΝ στα χνάρια του ελευθερωτή στρατού
Η πορεία του ελευθερωτή στρατού 4 Οκτωβρίου 1919, την ακολούθησε το ΑΞΙΟΝ στις 3 Οκτωβρίου 2011

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1919, το ΑΞΙΟΝ στα χνάρια του ελευθερωτή στρατού

Πορεία ελευθερωτή στρατού
Η πορεία του ελευθερωτή στρατού 4 Οκτωβρίου 1919, την ακολούθησε το ΑΞΙΟΝ στις 3 Οκτωβρίου 2011

Στις 4 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 92χρόνια από εκείνο το πρωινό του 1919 που ο ελληνικός στρατός, με την 9η Μεραρχία και τον στρατηγό Γ. Λεοναρδόπουλο, μπήκε ελευθερωτής στην Ξάνθη.

Την παραμονή της επετείου τα σχολεία τιμούν κάθε χρόνο τη μέρα αυτή. Φέτος, το ΑΞΙΟΝ τίμησε την ενσωμάτωση της Ξάνθης στην μητέρα Ελλάδα με ένα ιδιαίτερο τρόπο, αποτίοντας φόρο τιμής στους στρατιώτες της ιστορικής εκείνης μέρας. Ακολούθησε τα χνάρια του ελευθερωτή στρατού και φιλοξένησε στην εκδήλωση για την τοπική επέτειο τον Ξανθιώτη δημοσιογράφο – συγγραφέα κ. Χρίστο Χριστοδούλου.

          Ο Χρίστος Κ. Χριστοδούλου γεννήθηκε  στην Ξάνθη. Σπούδασε δημοσιογραφία, δημόσιες σχέσεις, διοίκηση επιχειρήσεων και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και στην ΕΡΤ. Διατέλεσε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού και προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Γρίβα και σύμβουλος Τύπου του πρωθυπουργού Ξενοφώντος Ζολώτα. Εργάστηκε ως ξένος ανταποκριτής κυπριακών, γαλλικών και αμερικανικών ΜΜΕ. Στη διάρκεια της χούντας δημιούργησε τον κινηματογράφο τέχνης “Αλκυονίς”. Υπήρξε παραγωγός περισσότερων από 1000 ντοκιμαντέρ (όπως “Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα”, “Η ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα”, “Ταξιδεύοντας”, “Οι Μεγαλέξανδροι του Νέου Κόσμου”, “Κύπρος η Αγία Νήσος” κ.ά.), που γυρίστηκαν από την ΕΡΤ την περίοδο 1978-2003 και αφορούσαν στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό της Διασποράς. Επίσης, είναι συμπαραγωγός της διεθνούς τηλεοπτικής σειράς “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα”, που έχει τιμηθεί σε πλήθος ξένων φεστιβάλ αθλητικού και αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ. Έχει συγγράψει τα βιβλία “Τα φωτογενή Βαλκάνια των Αδελφών Μανάκη” και “Ο εκδότης Ιωάννης Βελλίδης”, “Μουσταφά Κεμάλ, ο βίος και η πολιτεία του στη Θεσσαλονίκη”, ενώ βρίσκεται υπό έκδοση το τελευταίο βιβλίο του “Οι τρεις ταφές του Χασάν Ταχσίν Πασά”. Το 2006 τιμήθηκε με το Δημοσιογραφικό Βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Είναι συνεργάτης-αρθρογράφος της εφημερίδας “Μακεδονία” καθώς και άλλων ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Τη Δευτέρα λοιπόν, 3 Οκτωβρίου 2011, στις 12.00 μ.μ. ο συντοπίτης μας Χ. Χριστοδούλου τίμησε με την παρουσία του τα Σχολεία ΑΞΙΟΝ και με μια απλή, μεστή ομιλία έδωσε την εικόνα της τοπικής ιστορίας μας. Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων των Σχολείων, παρακολούθησαν γονείς και φίλοι των σχολείων.

Στο τέλος, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου και του Λυκείου ΑΞΙΟΝ, τιμώντας τους Έλληνες στρατιώτες που μπήκαν και παρέλαβαν την πόλη, ακολούθησαν την ίδια πορεία με το 1919. Ξεκινώντας από την αρχή της οδού 9ης (ΙΧης) Μεραρχίας, περπάτησαν τη διαδρομή που ακολούθησε ο ελληνικός στρατός εκείνη τη μέρα, 4 Οκτωβρίου 1919, (9ης Μεραρχίας-Ελ. Βενιζέλου – Βασ. Κων/νου – Γεωργίου Σταύρου) μέχρι τη περιοχή του σημερινού κτηρίου της Εθνικής Τράπεζας, όπου και έγινε η παράδοση- παραλαβή της Ξάνθης, μια και τότε το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στέγαζε το Δημαρχείο της πόλης.

Κλείσιμο Μενού