Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής διοργανώσαμε στην Α΄ τάξη τη δική μας “ημέρα υγιεινής διατροφής”.
Το πρωί πήραμε όλοι μαζί πρωινό στο σχολείο. Φέραμε διάφορα υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα και φτιάξαμε έναν λαχταριστό μπουφέ για τους φίλους μας.
Παίζοντας λίγο με τη φαντασία μας δημιουργήσαμε πολύχρωμα, “ζωγραφιστά” πιάτα. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και πρωτότυπους συνδυασμούς. Άλλωστε, ξέρουμε ότι το πρωινό είναι πολύ σημαντικό για να ξεκινήσουμε σωστά τη μέρα μας!
Έπειτα, μπήκαμε στην κουζίνα και φτιάξαμε ένα υγιεινό γλυκάκι, παστέλι με σουσάμι και μέλι. Το μέλι είναι πολύ θρεπτικό, όπως πληροφορηθήκαμε κατά την επίσκεψη μας στον μελισσοκόμο.
Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, σας κρατήσαμε τη συνταγή!
Υλικά:
- 500γρ. ανθόμελο
- 500γρ. σουσάμι
- 1 φλούδα από λεμόνι ή και από πορτοκάλι
- λίγο ανθόνερο ή λάδι
Εκτέλεση:
- Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι σε ένα τηγάνι ανακατεύοντας ή σε ένα ταψί στον φούρνο.
- Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι να βράσει 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σιγοβράζει. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε.
- Ελέγχουμε το μίγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής: Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπολάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο.
- Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε τη λαδόκολλα με λάδι.
- Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Το απλώνουμε σε πάχος ενός εκατοστού περίπου.
- Αφού κρυώσει λίγο, χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου και είναι έτοιμο.